W naszej strefie klimatycznej zimy są niekiedy bardzo mroźne, z takich też powodów praktycznie wszystkie budynki będą wymagać dobrego ogrzewania. W wielu przypadkach będą to piece na paliwo stałe, w których są możliwości spalania opału o różnym charakterze. Do najbardziej popularnych zalicza się przede wszystkim węgiel kamienny oraz różne gatunki drewna. Lecz dużo osób decyduje się na stosowanie ekogroszku lub drzewnego pelletu, część modeli pieców jest przeznaczonych jedynie do spalania takich paliw.
Wybierając paliwo na zimę zwrócić trzeba uwagę na kilka istotnych rzeczy. Po pierwsze na to, czy dany rodzaj pieca przeznaczony będzie do jego palenia, gdyż w wielu przypadkach mogą być pewne ograniczenia. Następną ważną rzeczą będzie kaloryczność, a ta uzależniona jest od rodzaju opału. Węgiel jest uznawany za najbardziej kaloryczny, lecz musi on być dobry jakościowo, i też odpowiednio gruby. Z pokruszonego węgla ilość energii będzie dużo mniejsza, mimo tego że jest to identyczny pod względem składu surowiec.
Nieco mniejszą kaloryczność ma drewno i wykonywane z niego brykiety, ale to zależy od wykorzystanego gatunku. Następną niezwykle istotną rzeczą, na którą należy zwrócić swoją uwagę, jest poziom wilgotności. Jeżeli opał za dużo będzie jej miał w sobie, to będzie się znacznie gorzej spalał, i wydzieli mniej ciepła. Z tego też powodu najlepiej go kupować w jakiś pewnych hurtowniach, w jakich będzie pewność jeśli chodzi o jakość. A takie znajdzie się bez problemów za pomocą wyszukiwarki internetowej, po wpisaniu w niej słów hurtowa sprzedaż miału.
+Tekst Sponsorowany+
+ Nie ma żadnych komentarzy
Dodaj swój