Witaminy oraz oleje – jak z nich korzystać?

Szacowany czas odczytu 2 min read

Lato obfituje w wiele owocowych delicji, na jakie z tęsknotą czekamy przez większą część roku. Nie ma przyjaźniejszych witamin, jak te, pochodzące ze świeżo zerwanych z drzewa czy krzaka owoców, dojrzałych w słońcu, przepojonych zapachem świeżości.

Niemalże każdy owoc jest znacznie bardziej wartościowy od barwnej tabletki witaminowej z apteki. Których witamin dostarczamy organizmowi podjadając w ogrodzie? Truskawki pojawiają się na krótko, dobrze jest więc do granic możliwości wykorzystać ich atuty. Są znakomitym źródłem witamin C, A oraz B. Ułatwiają przyswajanie żelaza z innych artykułów, poprawiają trawienie tłuszczu i białka, zmniejszają ciśnienie oraz neutralizują substancje rakotwórcze – sprawdź naturalny szampon bez siarczanu. Przyzwoicie wpływają na skonstruowany przez nas nastrój. Czy ktoś zdaje sobie sprawę z tego, iż czereśnie opóźniają proces starzenia? Obejmują sporo witaminy C, A, B oraz flawonoidy. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn. Maliny są dostatnim źródłem witaminy C oraz błonnika.

Prócz innych składników mineralnych mają witaminę E oraz kwas foliowy. Witamina C wzmacnia należącą do nas odporność – sok malinowy jest nieraz używany przy przeziębieniach i stanach grypowych. Muszą zajadać się nimi kobiety planujące ciążę – ze względu na istotną ilość kwasu foliowego. Wiśnie, których możemy spotkać kilka odmian, zawierają też witaminę C, korzystnie działają na cerę, oczyszczają organizm ludzki z trujących substancji. Korygują pracę układu krążenia. Nie zapominajmy więc o podskubywaniu takich witamin prosto z krzaka, jednakowoż również o tym, że z ich ilością nie należy przesadzać.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Warto zobaczyć:

1 Komentarz

Dodaj swój

+ Zostaw komentarz